اگر لازم باشد تنها یک نکته را بهخاطر بسپارید، آن نکته این است که یک رژیم غذایی متعادل و متنوع که انواع فرآوردههای لبنی، میوه و سبزیجات را دربر گیرد، تمامی مواد مغذی مورد نیاز برای رشد فرزند شما را در مقادیر کافی و بهصورت روزانه فراهم میکند (این نکته درمورد بزرگسالان هم صدق میکند). پس فرزند شما با دیدن لوبیا سبز له شده یا زردآلو بهانهگیری میکند. آیا مقدار ویتامین و مواد معدنی دریافتی او برای رشدش کافیست؟ چرا دکترش برای او مکمل ویتامین تجویز کرد؟ پاسخ برخی از این سؤالات در ادامه آورده شده است.
آهن برای سلامت نوزادان و شیرخواران لازم است!
آهن به بدن کمک میکند تا هموگلوبین، که اکسیژن را در خون حمل میکند، تولید کند. کمبود این ماده معدنی میتواند موجب کمخونی و افزایش احتمال ابتلا به عفونت شود. گفته میشود که کمبود وزن، رنگپریدگی پوست و لبها، تندمزاجی و گریه کردنهای بیموقع، کماشتهایی و حتی امتناع از خوردن و آشامیدن هم از نشانهها و عواقب کمبود آهن است.
برای پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی میتوانید توصیههای زیر را بکار گیرید.
- فرزندتان را با شیر خودتان تغذیه کنید؛ آهن بطور طبیعی و درصورتیکه مادر رژیم غذایی متعادلی داشته باشد، در ترکیب شیر مادر وجود دارد.
- با شروع تغذیه تکمیلی زمانیکه کمکم انواع غذاهای کمکی را به رژیم غذایی فرزندتان اضافه میکنید فراموش نکنید تا در رژیم غذایی او بهصورت هفتگی مقادیری از گوشت قرمز (باید خیلی مراقب مقدار گوشت قرمزی که به او میدهید باشید؛ چراکه مقدار زیاد پروتئین برای آنها مضر است)، زرده تخممرغ ، سبزیجات سرشار از آهن (اسفناج، کلم بروکلی، نخود، لوبیا و ...)، غلات ( ماکارونی، برنج و نان کامل) و همینطور انواع میوههای تازه و خشک (کشمش، انجیر، آلو و ...) وجود داشته باشد.
ممکن است لازم باشد کودکانی که نارس بدنیا آمدهاند تا یک سالگی مکمل مصرف کنند.
آیا میدانید؟ برای اینکه بدن آهن بیشتر جذب کند، آهن مصرفی خود را همراه با غذاهایی میل کنید که سرشار از ویتامین C هستند؛ اسفناج همراه آب لیمو تازه، سالاد عدس همراه با تکههای پرتقال.
ویتامین D برای داشتن استخوانهای محکم لازم است!
ویتامینD باعث میشود که کلسیم بهدرستی روی استخوانها قرار بگیرد و ما استخوانهایی محکم و سالم داشته باشیم. در خردسالان، کمبود ویتامین D میتواند مانع رشد مناسب آنها بشود. ویتامین D در چه مواد غذایی وجود دارد؟ اول اینکه مواد غذایی بهتنهایی تمامی احتیاجات ویتامین D ما را فراهم نمیکنند. بیشترین میزان موردنیاز این ویتامین را بدن به کمک نور خورشید تولید میکند! بنابراین لازم است فرزند خود را هر روز برای پیادهروی و هواخوری بیرون ببرید اما باید از پوست آنها مقابل اشعههای UVA-UVB محافظت کنید. پس کلاه فراموش نشود.
البته ویتامین D در مواد غذایی هم یافت میشود! برخی از غذاها سرشار از ویتامین D هستند. درصورتیکه کودک شما تغذیه تکمیلی را بعد از پایان شش ماهگی آغاز کرده باشد و حساسیت هم نداشته باشد، بهتر است مواد غذایی زیر را به غذاهایی که میخورد اضافه کنید:
- تخم مرغ ( کودکان معمولاً از خوردن آن با قاشق لذت میبرند)،
- ماهیهای روغنی (ساردین، ماهی آزاد یا سالمون، ابتدا بهصورت پوره و بعدها در قطعات کوچک)
ویتامین K ضروری است!
ویتامین K توسط باکتریهای موجود در معده و روده تولید میشود و به فرآیند انعقاد خون کمک میکند. نوزادان معمولاً کمبود ویتامین K دارند، برای همین هم روز سوم بعد از زایمان در بیمارستان یک دوز ویتامین K دریافت میکنند. کودکانی که با شیر مادرشان تغذیه میشوند نیز تا زمان شروع انواع غذاهای کمکی، مکمل ویتامین K دریافت میکنند. منابع دیگر: اکثر سبزیها، بهخصوص اسفناج، کلم، ماهی حاوی ویتامین K هستند.
دیدگاه
شارلوت، مادر سالومه ۳ ساله و رز ۸ ماهه
«برای اینکه مطمئن شوم دخترها مقدار کافی و لازم ویتامینهای D و K را دریافت میکنند، اسم غذاهایی که حاوی این مواد مغذی هستند را روی یک برگه یادداشت نوشته و روی در یخچال زدم. به این معنی که باید برای دخترها مرتباً این غذاها را بپزم».
**این مطالب صرفاً جهت افزایش اطلاعات عمومی کاربران است و هرگز جایگزین توصیههای پزشک، انجمنهای علمی و سایر منابع معتبر نمیباشد. ازآنجاکه هر مادر و کودک از مادر و کودک دیگر متفاوت است، کلیه آمار و ارقام ارائه شده در این وبسایت میتواند با توصیه پزشک برای هر مادر و کودک متفاوت باشد.